Kıbrıs Hakkında



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 
Kıbrıs Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olarak tarihin tüm dönemlerinde stratejik, politik, ticari, ve dini olmak üzere çeşitli nedenlerle pek çok medeniyet için çekici bir yer olmuştur. Bu cazibesi ile Kuzey Kıbrıs seyahat edenlere, her mevsim uygun, benzersiz, hoş, mistik, ruhani ve huzurlu tatil ortamı sunmaktadır. Kuzey Kıbrıs Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika’nın kesişme noktasındadır. En yakın komşuları Türkiye, Güney Kıbrıs, Lübnan, Yunanistan, Mısır, İsrail ve Suriye’dir. Benzersiz kumsalları, ovaları ve dağları ile Kuzey Kıbrıs 396 km uzunluğunda eşsiz bir kıyı uzunluğuna sahiptir. Ayrıca geçmiş tarihi ve bulunduğu coğrafya nedeniyle Kuzey Kıbrıs, pek çok açıdan doğu ve batı kültürleri arasında şaşırtıcı bir sentezdir. Zengin, çok kültürlü mirasının izleri adanın her tarafına yayılmış olup 11 bin yıllık medeniyetler ve tarihine ait eser ve bölgeler ona eşsiz bir güzellik katmaktadır.

Dil
Kuzey Kıbrıs'ta resmi dil Türkçe'dir. İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır.

Din
%99 İslam, %1 Ortodoks, Maronit ve Katolik

Ülkeye Giriş
Geçerli bir pasaport veya TC Nüfus cüzdanı ile ülkeye giriş mümkündür. Ehliyet ve benzeri kimlikler ile giriş yapılamamaktadır. 18 yaş altındaki çocukların anne ve/veya babalarından adaya ayrı girişi ancak uçuşta bulunmayan anne ve/veya babanın noter onaylı muvafakatnamesi ile mümkündür.

Seyahat
Ercan Havaalanı, Kuzey Kıbrıs‘ın başkenti olan Lefkoşa‘nın doğusunda olup 12 km uzaklıktadır. Uçuşlar yoğun olup havaalanından şehirlere ulaşım kolaydır. Havaalanında pek çok taksi, kiralık araba ve otobüs seferleri bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs‘daki diğer havaalanı ise Geçitkale Havaalanı olup zaman zaman Ercan Havaalanına alternatif olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs‘a seyahat için Girne ve Gazimağusa Limanları da kullanılabilmektedir.

Haberleşme
Uluslararası telefon kodu + 90 392‘dır. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs'ı aramak için (0 392) kodunu, sonrada aradığınız numarayı çeviriniz. Şehir kodları Girne için 81, Gazimağusa için 36 ve Lefkoşa için de 22'dir. Şehirlerde, köylerde internet ulaşımı oteller, internet kafelerden sağlanabilmektedir. Ayrıca sabit hatlar ile GSM merkezli cep telefonları da adanın her köşesinde kullanılmaktadır. Kuzey Kıbrıs‘da faaliyet gösteren, KKTCELL ve KKTC Telsim isimli iki GSM operatörü bulunmaktadır.

Trafik
Kıbrıslılar da aynen İngilizler gibi yolun sol şeridini kullanırlar. Sürüş sırasında kemer kullanmak zorunludur. Tüm trafik işaretleri uluslararası ve yollar da iyi bir sürüşe olanak verecek durumdadır.

Para Birimi
Türk Lirası (TL) Kuzey Kıbrıs'ta kullanılan para birimidir. İngiliz sterlini ile seyahat çekleri bankalarda, otellerde ve döviz bürolarında kabul edilir. Kredi kart çeşitlerinden birçoğunu burada kullanmak mümkündür.

Zaman
Kuzey Kıbrıs GMT + 2 zaman dilimindedir.

Elektrik
240 Volt elektirik kullanılan Kuzey Kıbrıs'ta fişler İngiliz standartlarına göre düzenlenmiştir. (220/240 Volts A/C)

Genel Acil Telefonlar

Yangın 199
Polis İmdat 155
Orman Yangını 177
Acil Sağlık 112
Sahil Güvenlik 158
Meteoroloji 166

Sahil
Mayıs ve Ekim ayı arasında ortalama deniz suyu sıcaklığı 24 C olan KKTC sahilleri, lokanta, kafeterya, ve bar gibi tesislerin yanı sıra şemsiye ve diğer ihtiyaçları karşılayacak olanaklara sahiptir. Ayrıca Su kayağı, muz, ringo, jet-ski, paraşüt, sörf, v.b. gibi her türlü aktivite mevcuttur.

Konaklama ve Oteller
Turistik yerlerin birçoğu Girne ve Mağusa'da bulunmaktadır. Ancak muhteşem Karpaz yarım adasının geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Beş, dört ve üç yıldızlı otellerin, dairelerin yanısıra deniz kenarı ya da tipik Kıbrıs Köylerinde villalar bulmak mümkündür.

Alış - Veriş
Popüler hediyelikler arasında bakır, gümüş, bronz ve tahta eşyalar, Türk oyuncak bebekleri, lületaşı pipolar, tavla oyunu, altın mücevherat, deri ceket ve tekstil ürünleri ucuz fiyatlarla alınabilir. Fiyatlar sabittir ve Kuzey Kıbrıs'ta takas usulü alış-veriş yoktur. Dükkanların açılış saatleri 8.00-13.00 ve 15.30-20.00 arasındadır. Pazarlar sadece sabahları açıktır. çanak-çömlek dışındaki el sanatları turistlere yönelik değildir. Ülkeden antika eşya çıkarmak yasalara aykırıdır.

Vize Uygulaması
http://mfa.gov.ct.tr/tr/konsolosluk-bilgisi/vize-uygulamasi/

 

 
Copyright @ 2017 IPBC. Tüm Hakları Saklıdır.
  LookUs & Online Makale